Se alla

Liberalernas budgetförslag 2025

LIBERAL BUDGET 2025

Notera: Liberalernas förslag röstades ner vid budgetfullmäktige i juni 2024. Det är majoritetsgruppen S-M budget som gäller under 2025.

Liberalerna sätter skolan först.

Vi vill ha ett samhälle där individens valfrihet och möjligheter att själv på forma sitt liv står i centrum. Därför finns stora satsningar på skolan i liberalernas budgetförslag. Utan en god utbildning ökar risken att inte bli självförsörjande som vuxen.

Vi vill höja kvaliteten i undervisningen i grundskolan och fortsätta satsning på läsfrämjande. Skolans sociala arbete och samverkan med socialtjänst och polis ska förstärkas.

Vi vill ta tag i samhällsproblem som hotar vår frihet och säkerhet.

Våra äldre ska ges möjlighet att bo hemma och vi vill därför förstärka anhörigstödet och förbättra kommunens stöd vid hemgång från sjukhus.

Näringslivet är viktigt för kommunen och vi vill ha ett gott samspel i omställning mot fossilfri och hållbar industri. Därför vill vi att dialogmötena Formel Framtid ska fortsätta.

Vi tycker att fler ska få bygga sitt drömboende i vår kommun. Kommunen behöver växa med fler invånare som vill bo, bilda familj och arbeta i kommunen. Markinköp och planering av bostadsområden ska fortsätta även när det är låg fart i byggandet pg av konjunkturen. Fler invånare är en viktig faktor för ökade skatteintäkter och möjligheter att förstärka samhället med förbättrad service.

Vi vill underlätta för våra invånare att leva miljövänligt och att fler kan ställa om till fossilfri arbets- och studiependling. Gång- och cykelvägar och hållplatser ska hållas i god ordning och kännas trygga. Stationsområdet och kollektivtrafiken behöver utredas och planen för utbyggnad av GC-vägar ska intensifieras.

Vi eftersträvar en långsiktigt solid ekonomi med oförändrade finansiella mål.
Budgeterat resultat 2,0 %.

Prioriteringar

Satsning på likvärdig grundskola                                      2 800 tkr

Lärarassistenter till gymnasiet                                            700 tkr

Anhörigstöd                                                                        350 tkr

Näringsliv – Formel framtid                                                120 tkr

Central organisation för systemförvaltning                      2 000 tkr

Minskning av kommunstyrelsens oförutsedda                   -970 tkr

Minskning av kommunövergripande                                -2 000 tkr

 

Utbildning

För Liberalerna kommer skolan alltid först!

Vi prioriterar skolan och vill fortsätta ge stöd för förbättring av skolelevers läs- och skrivförmåga. Det betyder bl. a att alla elever ska få egna skolböcker.

Vår budgetsatsning är främst för våra grundskoleelever som behöver bättre kvalitet på undervisningen och arbetsmiljön i skolorna.

Vi är oroade över resultaten på framförallt Kristinedalskolan. Alltför många elever klarar inte målen och därför behöver kraftfulla åtgärder sättas in. Ambitionen måste höjas, ledarskapet ska ses över och stärkas. Undervisningen i svenska som andraspråk ska nå toppklass och eleverna ska klara målen.

Att bygga starka och hållbara samhällen förutsätter trygga människor med kunskap. Vi vill vända utvecklingen med sämre läs- och skrivförmåga genom åtgärder; tryckta läromedel i alla ämnen ska vara norm. Vi vill ha utökade möjligheter till undervisning i mindre grupp med speciallärare. Vi behålla en uthållig satsning på läromedel i framför allt grundskolan. Skolornas bibliotek måste bli likvärdiga och bemannade. Bibliotekarier ska stötta i skolan och locka till läsande.

I förskolan läggs grunden till språket, som sedan är avgörande för hur man klarar sin utbildning och på sikt arbetslivet. De tidiga insatserna och mindre barngrupper ska fortsätta och expandera. Nya forskningsbaserade rön, som begränsning av skärmtid, mycket rörelse och lek ska prägla förskolan. Därför vill vi att skärmtid för förskolebarnen ska begränsas och endast pedagogiska lärverktyg ska användas inom förskolan.

Skolorna ska fortsätta sitt förebyggande arbete och skapa goda sociala team med samarbete mellan skolan, socialtjänst och polis. Vi ser gärna att socialsekreterare har sin arbetsplats ute på några av skolorna. Tidiga insatser genom hela utbildningen, ser vi är viktigt för att förebygga kriminalitet och personliga misslyckanden.

Skolorna ska ha fungerande IT-system, utrustning och god arbetsmiljö. Brister som orsakar irritation och tar upp lärarnas viktiga arbetstid måste åtgärdas.

Vi är stola över vårt gymnasium, men är oroade över att så få elever väljer det studieförberedande naturvetenskapliga programmet. Sverige och särskilt Stenungsund behöver fler ingenjörer, därför behöver vår kemiundervisning förstärkas. Lärarassistenter som stödjer laborationsverksamheten är nödvändig.

Civilsamhället och våra föreningar ska stöttas och kommunen ska samarbeta mer. Föreningar ska ges goda möjligheter att utvecklas genom förenings- och anläggningsstöd. Vårt kulturarv kan lyftas fram genom utställning av Ingeborg Enanders bilder, som vi föreslagit i en motion, i samverkan med föreningar.

Läsfrämjande åtgärder

  • Behåll läromedelsinköpen av tryckta böcker på minst 1586 kr/elev och år

Satsning på grundskolan

  • Höj ambitionsnivån och kvalitet på undervisning – särskild satsning på SVA – svenska som andraspråk.
  • Öka lärartäthet så att undervisning i mindre grupp möjliggörs
  • Förstärkt ledarskap

Bemannade och likvärdiga skolbibliotek

  • Köp in ny skönlitteratur
  • Anställ bibliotekarie

Lärarassistenter till gymnasiet

  • Anställ laborationsassistent och institutionstekniker till gymnasieskolan

Omsorg

Målet är att förbättra vård och omsorg och ge större frihet att välja för den enskilda.

Vård och omsorg ska komma närmre den enskilda med individens behov som utgångspunkt. Kommunen behöver bli bättre på att samarbeta inom SIMBA med regionens sjukvård för trygg och säker vårdövergång till hemmet eller korttidsboende. Beredskap och kommunikationen för att snabbt ta hand om en utskriven patient måste stärkas.

Det finns ett stort behov av förbättrat anhörigstöd i kommunen. Informationen och rådgivning till anhöriga måste förbättras. Tillgängligheten till kommunens anhörigstöd behöver organiseras bättre och kan samordnas med insatser för att bryta och förebygga ensamhet bland äldre.  Föreningslivet ska utgöra navet i dessa förebyggande aktiviteter och kommunen vara möjliggörare och stöd.

 

Anhörigstöd

  • Förstärk anhörigstödet

 

 

Stöd och service

 

Kommunen behöver förbättrat dataskydd och en central organisering av systemförvaltning för att förebygga IT-incidenter och uppfylla grundläggande krav enligt NIS-direktivet, dvs krav på säkerhet i nätverk och informationssystem. Flera kommuner och myndigheter har råkat ut för besvärliga angrepp. För att kunna starta upp arbetet under 2025, kan vissa digitaliseringsprojekt behöva skjutas upp.

 

Central systemförvaltning

  • Ny förstärkt organisation för systemförvaltning

 

Samhällsbyggnad

Hållbart samhälle och husdrömmar

Det är många steg i vår vision för Stenungsund som nu kommit efter. Vi skulle till exempel enligt prognoserna som gjordes för bara något år sedan vara ett par tusen fler invånare år 2023. Mycket av samhällsplaneringen bygger på prognoserna och genom att vara betydligt färre, och med en prognos till 2035 fortsatt ett par tusen färre, så blir också skatteintäkterna lägre än förväntat. Vi vill ta ett krafttag för att bostadsförsörjningsplanen förverkligas med bl. a fler möjligheter att bygga nya småhus i kommunen.

Fler borde få möjlighet att bygga sitt drömboende i kommunen. Nu under lågkonjunktur behöver inköpen av mark och planering av tomter genomföras, så de står klara för försäljning när ekonomin vänder. Under många år har investeringsmedel avsats för ändamålet som inte använts.

I planeringen av samhällsbyggnad behöver vi ta hänsyn till miljö- och klimatutmaningar. Det är viktigt att fortsätta arbetet med grön- och blåstrukturplaner och göra handlingsplaner för miljöskyddsåtgärder. I varje detaljplan ska det finnas en trädplan.

Mobilitetsplanen för gång- och cykelvägar till hållplatser för kollektivtrafik och andra målpunkter behöver ses över. De viktigaste GC-vägarna ska hålla god standard och kännas trygga, avgränsade från motortrafik och med belysning. Kommunen ska vara möjliggörare för laddning av elfordon vid pendelparkeringar, som också behöver byggas ut både i centrum och Stora Höga.

Centrumutvecklingen och nya resecentrum utgjorde en helhetslösning för ett framtida hållbart Stenungsund. Med lägre invånarantal, ekonomisk nedgång och osäkerhet i omvärlden, blir det nödvändigt att skjuta planeringen på framtiden. Med 2000 fler invånare hade intäkterna varit väsentligt högre under 2025, och den kommunala delen som beräknats belasta driften på omkring 17 miljoner, hade varit fullt möjligt att hantera.

Nu måste området runt befintlig Stenungsunds station rustas upp eftersom det nya resecentrum är stoppat. Det tråkiga är också att klimatåtgärder skjuts fram och möjligheter till bebyggelse i centrum begränsas.  Vi föreslår ett brett utredningsuppdrag kring stationsområdet och kollektivtrafik med de nya förutsättningarna.

Det är viktigt för kommunen och näringslivet att man kan resa på ett effektivt sätt till sin arbetsplats på ett hållbart sätt. Centrum måste anpassas för ett ökat resande med kollektivtrafik och fler som kombinerar gång- och cykel med tåg eller buss till arbetet- eller studier.

Bussar ska ha högre prioritet och egna bussfiler där det är möjligt, för att det ska bli mer attraktivt att åka buss. Planfria och tillgängliga övergångar, som t. ex gångbro med hiss, omläggning av kollektivtrafiken med en östlig busslinje som inte korsar järnvägen och riskerar att fastna vid bomfällning kan vara en idé att se närmare på. Då behöver busshållplatser anläggas på Norra vägen, som också behöver förlängas till Industrivägen. En bro som tål busstrafik behövs över Stenunge å och vissa korsningar i centrala Stenungsund behöver utredas vidare. Vi menar att det är intressant att se på möjligheten att införa automatiserade bussar som cirkulerar till Stenungsunds station, i centrum och till bostadsområden.

Under planåren vill vi lägga investeringsmedel för att utveckla centrum och genomföra nödvändiga klimatanpassningsåtgärder för att klara av skyfall och högre havsnivå.

Trafiksituationen på länsväg 160 med farliga utfarter och plankorsningar med järnvägen måste lösas under de närmsta åren och göra det möjligt att få fler bostäder på Centrala och Södra Hallerna.

 

Markinköp

  • Köp in mark i lägen som kan användas för bostadsändamål enligt översiktsplanen. Alla boendeformer ska beaktas, egna hem i småhus, flerbostadshus med hyres- eller bostadsrätt, boende med stöd och service (BMSS) och särskilda boenden för äldre (SÄBO).

Liberalernas förslag till utredningsuppdrag 2025

 

Uppdrag utreda stationsområdet och kollektivtrafiken

Tåg- och busstationen ska göras säkrare och tillgänglig för funktionshindrade, med planfri gång- och cykelkorsning till Norra vägen.

I uppdraget bör lämpliga sträckningar för kollektivtrafik utredas, så att östliga busslinjer till viktiga målpunkter kan läggas utan att korsa järnvägen vid Doterödsvägen.

Dessutom kan möjlighet till anläggning av rutter med automatiskt körsystem för bussar undersökas.

Vi yrkar att

Förvaltningen får i uppdrag att utreda hur stationsområdet i centrum ska utvecklas för att kunna klara ökad kollektivtrafik och fler invånare.

Sektor samhällsbyggnad

 

 

Driftramar 2025 Liberalerna

Budget Budget Politikens Budget
tkr 2024 2025 prioriteringar 2025
Politisk verksamhet -12 311 -12 264 -12 264
varav revisionen -1 316 -1 226 -1 226
Politikens ofördelade -3 000 -3 000 3 000 0
Kommunövergripande -83 674 -195 295 2 970 -192 325
varav KS oförutsedda -450 -2 000 970 -1 030
Räddningstjänst -33 019 -36 016 -36 016
Sektor utbildning -896 871 -903 586 -3 500 -907 086
Övergripande utbildning -30 619 -36 052 -36 052
Förskola -168 233 -169 851 -169 851
Grundskola -341 402 -341 171 -2 800 -343 971
Gymnasieverksamheten -136 518 -135 842 -700 -136 542
Anpassad skola -28 707 -28 798 -28 798
Stab stöd -65 703 -65 793 -65 793
Kompetens och utveckling -36 613 -36 882 -36 882
Kultur/Fritid -89 076 -89 196 -89 196
Sektor socialtjänst -615 801 -620 562 -350 -620 912
Övergripande socialtjänst -3 627 -3 573 -3 573
Individ- och familjeomsorg -121 976 -127 919 -127 919
Funktionshinder -182 312 -182 812 -182 812
Vård och omsorg -307 886 -306 258 -350 -306 608
Sektor samhällsbyggnad -72 170 -74 884 0 -74 884
Samhällsbyggnad -72 170 -74 884 -74 884
Avfall (avgiftsfinansierad) 0 0 0
VA-enheten (avgiftsfinansierad) 0 0 0
Sektor stödfunktioner -210 836 -214 669 -2 120 -216 789
Stödfunktioner -105 319 -109 043 -2 120 -111 163
Servicefunktionen -105 517 -105 626 -105 626
Kalkylerad kapitalkostnad 180 039 191 697 191 697
Avskrivningar -117 828 -142 433 -142 433
Nettokostnad -1 865 471 -2 011 011 0 -2 011 011
Skatter och finansiella kostnader
Finansverksamheten 1 870 471 2 052 789 2 052 789
 
Årets resultat 5 000 41 778 0 41 778
0,3% 2,0% 2,0%
Övriga kostnader uppräknat med 1,8% 2025, 1,9% 2026 och 2,0% 2027 enl. cirkulär 24:16
Löneökningar 3,5% 2025, 3,3% 2026 och 3,3% 2027
Skatteunderlagsprognos enligt cirkulär 2024:16, 26 februari 2024

 

Liberalerna vill: